TIPS BEHANG

Aantal rollen berekenen:

Voordat u bestelt moet het aantal rollen worden berekend. Het is verstandig hier voldoende aandacht aan te besteden. Let op: rollen die niet uit voorraad worden geleverd  kunnen niet retour.

  1. Meet het aantal meters muur op. Deuren en hoge ramen hoeven niet te worden meegenomen.
  2. Meet de hoogte van de kamer op.
  3. Indien aanwezig bepaal de hoogte van het patroon (wordt aangegeven op de behang detail pagina).

Geen patroon behang en kamer hoogte < 250cm
aantal rollen = aantal meters x 2 / 4

 

Patroon behang en/of hoogte > 250cm
aantal rollen = aantal meters x 2 / 3

 

Als de hoogte van de kamer + patroon hoogte > 330cm
aantal rollen = aantal meters

Voorbereiding muren:

Het eindresultaat is altijd afhankelijk van de voorbereiding. Als eerste dient alles van de muur te worden verwijderd zoals schroeven, schakelmateriaal, wandcontactdozen en voor het mooiste resultaat ook de plinten.
LET OP! Wees voorzichtig met stroom. Als u onzeker bent schakel dan de schakelaar in uw meterkast uit.

Kale muur:

Een muur dient altijd zo glad mogelijk te zijn. Een muur in een nieuwbouw of een nieuw gestucte muur  kan het beste worden afgeschrapt zodat losse (uitstekende) stukjes worden verwijderd. In nieuwbouw bevindt zich bovenaan de muur vaak resten spac van het plafond. Verwijder deze zorgvuldig. Kale muren en gipsplaat muren moeten altijd worden voorgelijmd,  om te voorkomen dat de lijm tijdens het behangen te snel uitdroogt. Dit kan worden gedaan met behulp van een speciaal voorstrijkmiddel. Makkelijker is de lijm te gebruiken die ook wordt gebruikt voor het behangen. Tip: Ons advies is lijm aan te maken op de helft van de aangegeven dosering. Breng deze lijm vervolgens aan met behulp van een kwast of roller.

Behangen muur:

Als de muur al is behangen zijn er verschillende scenario’s. Papier/duplex behang is het enige behang waar overheen behangen kan worden. Als het bestaande behang er goed uit ziet en het zit overal vast dan is dit de makkelijkste methode.  Als de muur behangen is met vinyl of vliesbehang dan is deze stripbaar. De toplaag kan losgetrokken worden van de onderlaag. Er kan rechtstreeks op de onderlaag worden behangen.
LET OP! Als de onderlaag op sommige stukken loslaat tijdens het strippen dan is het beter deze ook te verwijderen. De kans is aanwezig dat het nieuwe behang  blazen gaat vertonen.

Ons  advies is het oude behang te allen tijde te verwijderen . Vinyl of vliesbehang kunt u eerst strippen. Als het strippen niet gaat en/of het behang is geverfd dan moet het behang worden opengewerkt met behulp van een prikroller, een behangperforator of door schuren. Vervolgens maakt u het behang nat met een spons en warm water of nog beter met een afweekmiddel. Als dit even heeft ingewerkt steekt u met een plamuurmes het behang af.

Als er veel behang verwijderd moet worden of als het afsteken lastig gaat dan is het makkelijker een stoommachine te huren.

LET OP! Gebruik geen stoommachine op gipsplaten.

TIP! Let goed op de stand van het plamuurmes tijdens het afsteken. Een muur van gips beschadigt snel.

Als het oude behang volledig is verwijderd kan de muur worden afgeschapt om alle losse stukjes te verwijderen. Een uitstekend deeltje onder het behang valt veel  meer op dan een gat. De muur kunt u ook schuren. Dit is meer werk maar geeft een beter resultaat. Als u de muur volledig schuurt dient u ook voor te lijmen.  Eventuele oneffenheden vult u op met een vulmiddel. Als de muur vlekken vertoont kan deze met latex voorbehandeld worden. Zeker wanneer u vliesbehang gaat gebruiken kunnen vlekken doorschijnen.

Behangen:

Snij de banen op maat:

Meet de hoogte van de kamer op. Bekijk vervolgens de symbolen op de rol voordat u de banen op maat gaat snijden.

 Bij behang zonder patroon:  aansluitend patroon of stortend plakken snijdt u de banen af op kamerhoogte plus 10 cm.

Bij behang met een patroon snijdt u de banen af op kamerhoogte plus patroonhoogte (staal op rol) plus 10 cm.

Markeer de banen op de achterkant met een potlood zodat u tijdens het aanbrengen weet wat de bovenkant is of in geval van patroon de even en oneven banen.

Breng de lijm aan:

Bij het behang geven wij een lijmadvies aan. Maak de lijm aan volgens de instructies op de verpakking. Leg een baan ondersteboven op de behangtafel en smeer deze gelijkmatig in van binnen naar buiten met een blokkwast of behangborstel. Geef extra aandacht aan de randen en hoeken.

Vouw de ingesmeerde delen harmonicagewijs op. Vinylbehang rolt u na het dubbelvouwen op. Laat de lijm inweken volgens de aangegeven inweektijd (zie rol).

TIP!  Smeer in eerste instantie maximaal 2 banen in. Dan kunt u inschatten hoe lang het duurt de banen aan te brengen. Met andere woorden… als de inweektijd 15 minuten is en u heeft 3 minuten  nodig om een baan aan te brengen dan kunt u maximaal 5 banen achter elkaar inlijmen.

Breng het behang aan:

Meet de breedte van het behang. Trek daar 3 cm vanaf en zet op die afstand een streepje op de muur (gemeten vanuit één van de hoeken). Teken op die hoogte een loodrechte lijn op de muur met behulp van potlood en waterpas. Een loodlijn kan ook worden afgetekend  met een touwtje waaraan u aan de onderkant een zwaar voorwerp vastmaakt.

Vouw het bovenste dubbelgeslagen gedeelte open en plak de baan precies tegen de getekende loodlijn. Laat aan de bovenkant een overlap van ongeveer 5 cm (de helft van de extra afgesneden ruimte). Wrijf met de spatel (of behangborstel) het behang tegen de muur. Werk vanuit het midden naar de zijkanten en houd de lijn in de gaten. Als het bovenste gedeelte vastzit kunt u het onderste gedeelte van de baan loshalen en vast zetten.

Als de eerste baan exact langs de loodlijn is aangebracht snijdt u de overlap af. Zorg dat u het behang met de spatel goed in de hoek duwt. Vervolgens kunt u een afbreekmes langs de spatel houden en naar rechts bewegen. Op deze wijze wordt het behang nooit te kort afgesneden en volgt de snede altijd de contour van de hoek.

Breng de volgende baan aan door deze strak tegen de eerste baan aan te leggen. Dit wordt ook wel stotend behangen genoemd. Laat eventuele patronen netjes op elkaar aansluiten. Rol de naden na met een nadenroller.
LET OP! Bij schuimvinyl mag geen gebruik worden gemaakt van een nadenroller.
TIP! Lijmresten verwijdert u direct met een vochtige doek. Doe dit deppend.

Binnen en buitenhoek:

Bij een hoek sluit u de baan op de vorige baan aan. Wrijf het eerste deel op de muur vast. Snijd de overlap met het plafond in. Druk bij een binnenhoek het behang met de spatel zo ver mogelijk de hoek in. Wrijf vervolgens de rest van de baan vast.

Als de hoek niet helemaal haaks is, zal de rand van de baan niet meer loodrecht lopen. Trek dan opnieuw een loodlijn op het behang en laat de volgende baan overlappen. Het mooiste is de baan ongeveer 3 cm te overlappen en vervolgens het behang met een liniaal dubbel door te snijden. Verwijdert u de doorgesneden strook achter de nieuwe baan dan sluit het behang perfect aan.

Uitstekende delen:

Laat het behang over uitstekende delen heen hangen, zoals een deurpost of wandcontactdoos. Wrijf het behang vast tot u aankomt bij het uitstekende deel. Snijd het behang in en wrijf om het uitstekende deel heen.

TIP! Laat het behang rustig drogen bij een constante temperatuur rond de 15 graden. Zet geen ramen of deuren open. Tijdens het behangen kunnen blazen ontstaan. Als het behang goed is ingelijmd verdwijnen deze blazen tijdens het droogproces.

Behangen met vliesbehang

Het behangen met vliesbehang gaat in grote lijnen hetzelfde als bovenstaand beschreven. Er is  echter een aantal verschillen. Tijdens de voorbereiding verwijdert u altijd het oude behang. Een donkere of gevlekte ondergrond maakt u met latex egaal en licht van kleur.

Vervolgens tekent u de loodlijn af. Na het aanmaken van de lijm brengt u deze met een roller op de muur aan. Lijm een aantal centimeter verder dan de afgetekende loodlijn.

TIP! Door karton aan weerskanten om te vouwen en vervolgens op de kopse kanten vast te tapen kan een bak worden gemaakt waarin de rol behang kan worden gelegd.

Leg de bak op de grond en trek het behang omhoog. Als er genoeg overlap bij het plafond is kan de baan tegen de loodlijn geplakt worden. Hierna lijmt u de volgende 50 cm of veelvoud hiervan in.  De volgende baan of banen brengt u stotend aan.

Vele soorten
behang
Vele soorten behang

Behang is de nummer 1 voor wat betreft wandbekleding. U kunt vrijwel elke sfeer op voordelige wijze creëren.

Er zijn veel soorten behang: glasvezel, hardvinyl, schuimvinyl, enzovoorts. U kunt kiezen uit honderden verschillende structuren, kleuren en designs. Van klassiek tot trendy… u zegt het maar!

Digitaal
behang
Digitaal behang

Met de introductie van Digitaal behang is de veelzijdigheid van behang toegenomen. U kunt elke foto, tekening of kleur op maat door ons laten produceren. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Naast een eyecatcher in een interieur is digitaal behang ook uitermate geschikt om in een bedrijfsruimte een beeld met veel impact te creëren. Dit kan een foto van uw pand zijn, maar ook uw logo kunnen we voor u levensgroot printen.

Snelle
levering
Snelle levering

Met gemiddeld 80.000 rollen op voorraad kunnen we direct leveren! U heeft het behang binnen 1-3 werkdagen in huis. Ook het digitale behang kunnen we zeer snel leveren, omdat we de productie in eigen beheer verzorgen. Er wordt 6 dagen per week geproduceerd.

Uniek in
Nederland
Uniek in Nederland

Bestellen via behang.nl heeft voor u veel voordelen. U vindt er een zeer ruime keuze en u kunt rekenen op een snelle levering tegen een zeer gunstige prijs! Het digitaal behang wordt in eigen huis op maat geproduceerd op een speciale wijze, zodat het de uitstraling heeft van echt behang!

Makkelijk
afrekenen
Makkelijk afrekenen

U kunt uw bestelling via iDEAL veilig betalen in uw vertrouwde bankomgeving zonder dat het betalingsproces vertraging veroorzaakt.